Ν, όπως λέμε Νοέμβρης και ν όπως λέμε νερό

Φτάσαμε κιόλας στο Ν... Όπως φτάσαμε και στο Νοέμβρη. Ευκαιρία μεγάλη και το όνομα του μήνα να μάθουμε αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα να κάνουμε στο φετινό Νοέμβρη, που τόσο ζεστά μας επισκέφθηκε:



Νοέμβρης στην Αθήνα (November in Athens)

Ευκαιρία να επισκεφθούμε κι εμείς τις κοντινές μας παραλίες στην περιοχή της Γλυφάδας. Και όπως βλέπετε δεν ήμασταν οι μόνοι που κάναμε την ίδια σκέψη. Γιατί σ' αυτή τη μαγική περιοχή που λέγεται Αττική, μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο στη θάλασσα ακόμη και το μήνα Νοέμβριο. Κι ας χιονίζει και ας βρέχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ είναι Ελλάδα, η χώρα του ήλιου και του φωτός.



Στο βάθος μερικές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Τους αγώνες που γεννήθηκαν σ' αυτή εδώ τη χώρα πριν από αιώνες και χάρη στην πίστη των Ελλήνων πως το υγιές μυαλό προϋποθέτει και υγιές σώμα. Το ίδιο φαίνεται και σήμερα να πιστεύουν αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες γι' αυτό και δε χάνουν ευκαιρία να γυμναστούν στα πανέμορφα νερά της θάλασσάς μας. Κι αλήθεια... μια και είπαμε ότι φτάσαμε στο Ν... ξέρετε τι άλλο μας θυμίζει αυτό το γράμμα; Φυσικά το νερό! Υπάρχει πιο πολύτιμο αγαθό από το νερό;



Αυτό το νερό που το βλέπουμε εδώ να αστράφτει κάτω από το φως του φθινοπωρινού ήλιου. Νερό και Έλληνες έχουν στενούς δεσμούς φιλίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Κυκλωμένη σχεδόν από θάλασσα η πατρίδα μας ήταν και είναι χώρα ναυτική. Θαλασσοπόροι οι Έλληνες από τον καιρό ακόμη του Ομήρου, ανοίχτηκαν αψηφώντας τους κινδύνους στο πέλαγος και ταξίδεψαν σε όλα τα τότε γνωστά μέρη του κόσμου. Σε όλα τα παράλια της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου, ακόμη και έξω από τις Ηράκλειες στήλες, όπως έλεγαν τότε τον πορθμό του Γιβραλτάρ. Με τα μικρά καραβάκια εκείνης της εποχής κατάφεραν να αναπτύξουν το εμπόριο αλλά και να ανταλλάξουν αγαθά πολιτισμού με τους άλλους λαούς. Και με τα καραβάκια αυτά έχτισαν και τις αποικίες τους σε μέρη μακρινά. Σε όλη τη νότια Ιταλία και τη Σικελία, στη Μικρά Ασία, ακόμη και στη νότια Γαλλία και στην Ισπανία καθώς και στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Ακόμη σήμερα σώζονται τα τοπωνύμια αυτών των αρχαίων αποικιών αλλά και επιζούν οι απόγονοι εκείνων των αποίκων σε αρκετά μέρη. Όπως για παράδειγμα στη Γκρέτσια Σαλεντίνα της Ιταλίας. Ξέρετε ότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη μιλάνε την Ελληνική και περηφανεύονται πως είναι Έλληνες;



Πώς γίνεται λοιπόν εμείς σήμερα να μη λατρεύουμε το νερό και τη θάλασσα; Αφού θάλασσα και Ελλάδα είναι ένα και το ίδιο... Ακόμη και στη σημαία μας το γαλάζιο της θάλασσας δεν έχουμε διαλέξει; Αλλά και το λευκό από το αφρό των κυμάτων, σαν και τον αφρό από το μικρό κυματάκι που σκάει εδώ στην παραλία...



Είναι αυτή η θάλασσα που μας χαρίζει και το απαραίτητο γλυκό νεράκι, χάρη στο θαυμάσιο κύκλο του νερού. Ο ήλιος με τις ακτίνες του βοηθάει το νερό να εξατμιστεί και να ανέβει στον ουρανό. Έτσι γεννιούνται τα συννεφάκια που έπειτα ποτίζουν τη γη μας με βροχές. Κι έτσι γεννιούνται οι πηγές και τα ποταμάκια, γεμίζουν οι λίμνες και τα πηγάδια. Κι έπειτα πάλι το νερό τρέχει και φτάνει ξανά στη θάλασσα. Στη μεγάλη θάλασσα που λένε ότι είναι η πηγή της ζωής. Και είναι. Δείτε εδώ τι ομορφιά! Και όλα αυτά μας τα χαρίζει το νερό. Χωρίς νερό για σκεφθείτε πώς θα ήταν η γη μας; Και σκεφθείτε, θα υπήρχε ζωή χωρίς το νερό;



Ούτε φυτά θα υπήρχαν και λουλουδάκια να ομορφαίνουν τη ζωή μας:




Ούτε και ζωάκια...



Το νερό είναι απαραίτητο και στα ζώα. Όχι μόνο για να το πίνουν αλλά και για να βρίσκουν εκεί την τροφή τους. Άλλοτε στην παραλία, όπως και τα περιστέρια της φωτογραφίας, και άλλοτε μέσα στο νερό όπως συμβαίνει με τους γλάρους, τους ψαράδες της φύσης.



Εκτός όμως από τα πετούμενα του ουρανού και πολλά άλλα ζώα αγαπούν το νερό και μάλιστα το θαλασσινό. Να, σαν το σκυλάκι της φωτογραφίας, που μοιάζει να έκανε μόλις το μπάνιο του και τώρα απολαμβάνει τον ήλιο και την ομορφιά. Ή και σαν το φίλο του που λίγο αργότερα:



στάθηκε και κοίταγε μαγεμένος το ηλιοβασίλεμα. Τι κι αν είναι ζώα και τους λείπει η φωνή; Έχουν όμως κι αυτά αυτάκια και ακούνε το κάλεσμα της φύσης. Αυτή την πανέμορφη φύση που δίνει ζωή και υγεία και χαρά σε όλα τα όντα.



Πού αλλού μπορεί κανείς να απολαύσει πιο όμορφες στιγμές;

Γι' αυτό κι εμείς, τα Πρωτάκια, έχουμε από καιρό πάρει την απόφαση να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τις θάλασσες και τις ακτές. Να μείνουν όμορφες και καθαρές και να μας χαρίζουν τα δώρα τους.

Είμαστε πολύ περήφανοι που τόσο κοντά στην πόλη μας υπάρχουν τέτοιες πανέμορφες παραλίες αλλά πολύ λυπημένοι που κάποιοι φεύγουν και αφήνουν πίσω τα σκουπίδια τους:



Για δείτε εδώ! Είναι κατάσταση αυτή; Να καταστρέφουν μια τόσο όμορφη γωνιά τα σκουπίδια;



Γι' αυτό και παρακαλούμε όλους να βοηθήσουν να βάλουμε τα σκουπίδια στη θέση τους! Να τα βάλουμε στους κάδους απορριμμάτων και όχι στα βοτσαλάκια...

Σ' αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε και την υποστήριξη της παιδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, της HELMEPA JUNIOR. Η τάξη μας συμμετέχει στην παιδική αυτή οργάνωση και ταυτόχρονα καλεί όλα τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Φυσικά προσκαλούμε και τους φίλους μας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις χώρες που συνεργάζονται φέτος μαζί μας στο πρόγραμμα:

Healthy body, healthy mind, healthy friendship

Ειδικά εκείνους που κατοικούν γύρω από τη Μεσόγειο, τα παιδιά της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Τη Μεσόγειο που είναι μια θάλασσα κλειστή και έχει ανάγκη από ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Τη Μεσόγειο που είναι παγκόσμια γνωστή για την ομορφιά της. Ή μήπως δε σας έπεισαν οι φωτογραφίες μας για το πόσο όμορφη είναι αυτή η θάλασσα;

Ελπίζουμε λοιπόν όλοι να βοηθήσετε την προσπάθεια. Γιατί ν σημαίνει νερό και νερό σημαίνει ζωή!

Μην ξεχάσουμε να σας πούμε ότι Ν σημαίνει και Νέα Σμύρνη. Η μικρή μας πόλη που βρίσκεται μόλις μια ανάσα από την παραλία που σας παρουσιάσαμε. Και που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να συνδέεται με τις παραλίες αυτές όχι μόνο οδικώς αλλά και με το τραμ. Μπείτε λοιπόν στα βαγόνια του και επισκεφθείτε αυτή την παραλία. Ακόμη και τώρα που ο καιρός κρύωσε... Αν δεν σας έπεισαν οι προηγούμενες φωτογραφίες, δείτε μια ακόμη για να καταλάβετε τι μπορείτε εκεί να απολαύσετε:



______________

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάνοντας κλικ στις φωτογραφίες, μπορείτε να τις δείτε σε μεγάλη προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ωρολόγιο Πρόγραμμα


Συνεργασία με τους γονείς: Την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα και ώρα 13.30