Τα πρωτάκια εξορμούν



Τα πρωτάκια του σχολείου μας ετοιμάζονται για την πρώτη τους εξόρμηση εκτός σχολείου, την πρώτη δηλαδή διδακτική επίσκεψη της χρονιάς. Ήδη οι δασκάλες της πρώτης ετοίμασαν τις σχετικές ανακοινώσεις για τον ετήσιο προγραμματισμό των επισκέψεων και ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τη φιλοσοφία με την οποία καταρτίστηκε. Τονίστηκε επίσης η τεράστια αξία των διδακτικών επισκέψεων και έγινε λεπτομερής αναφορά σε πρακτικές λεπτομέρειες που οι γονείς της πρώτης τάξης πρέπει να γνωρίζουν.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των επισκέψεων καθορίστηκε με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα της πρώτης δημοτικού αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φέτος θα υλοποιήσουμε ως σχολείο και ως τάξη. Ειδικά ως προς την πρώτη επίσκεψη λάβαμε υπόψη το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο, ένα πρόγραμμα Comenius με τίτλο:

Healthy body, healthy mind, healthy friendship

Στο πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε από την αρχή του Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2010, συμμετέχουν σχολεία από τις εξής χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των σχολείων που συμμετέχουν και ως τότε η κάθε χώρα θα πρέπει να σκιαγραφήσει την εικόνα της ώστε να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση και γνωριμία. Εμείς ως πρώτη δημοτικού σκεφτήκαμε πως αν πρέπει να συστηθούμε στους Ευρωπαίους φίλους μας και στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ένα κλαδί ελιάς.

Είναι η ελιά που με το λάδι της αποτελεί τη βάση της περίφημης μεσογειακής διατροφής, της αναγνωρισμένης πλέον από όλους ως πολύτιμης για την υγεία μας.



Αλλά είναι και η ελιά, η αγριελιά, που συμβολίζει τους Ολυμπιακούς αγώνες που γεννήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα. Τους αγώνες εκείνους που δεν αποσκοπούσαν σε ένα μυώδες σώμα αλλά κυρίως στην έμπρακτη εφαρμογή της πεποίθησης των προγόνων μας πως ένα γερό μυαλό προϋποθέτει και ένα γερό σώμα:

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Κι ακόμη ο κλάδος της ελαίας αποτελεί σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης. Ποιο άλλο καλύτερο αντικείμενο θα μπορούσαμε να διαλέξουμε;



Πάμπλο Πικάσο: Το Περιστέρι

Η ελιά, που πέρα από αυτά αποτελεί και το ακριβό δώρο της θεάς Αθηνάς στους αρχαίους κατοίκους της ιδιαίτερης περιοχής που κατοικούμε. Ένα σύμβολο αξεπέραστο της Αττικής κι ένα δέντρο που και σήμερα ακόμη στολίζει πολλούς από τους δρόμους της πόλης μας και φυσικά και τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας.


Συλλογή ελαιοκάρπων

Αττικός μελανόμορφος αμφορέας, 520 πΧ (Βρεττανικό Μουσείο)

Η πρώτη μας λοιπόν επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ΙΜΕ (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254) κι εκεί οι μικροί μαθητές της πρώτης τάξης θα παρακολουθήσουν ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:

«Η ελιά. Το δέντρο, ο καρπός και ο χυμός του.

Το χρυσάφι της ελληνικής γης»

Η επίσκεψη αυτή θα είναι ένα μόνο σκέλος του προγράμματος που θα υλοποιήσουμε για την ελιά και ελπίζουμε πως θα μας δώσει πλούσιο υλικό για την επιτυχή διεξαγωγή του και που ξανατονίζουμε ότι στόχο έχει το πρόγραμμα Comenius που υλοποιείται στο σχολείο μας με παράμετρο την ιδιαιτερότητα της δικής μας πατρίδας τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά. Κι εδώ θα θυμίσουμε το λόγο του ποιητή:

Οδυσσέας Ελύτης: « Αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα , θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά ένα αμπέλι και ένα καράβι, που σημαίνει ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις.»

Φώτη Κόντογλου: Το μάζεμα της ελιάς

Εμείς ξεκινάμε από το πρώτο, την ελιά, και σύντομα θα προσθέσουμε και έναν ακόμη κρίκο, το καράβι και την ιδιαίτερη σχέση του λαού μας με τη θάλασσα. Ήδη και εδώ δρομολογήσαμε ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό θέμα την προστασία της θάλασσας και των ακτών και σε συνεργασία με την περιβαλλοντική παιδική οργάνωση Helmepa Junior. Θα πρέπει μάλιστα εδώ να σημειώσουμε πως λάβαμε υπόψη και την ιδιαίτερη σχέση που οι δασκάλες της πρώτης έχουν με καθένα από τους δύο βασικούς τομείς που διαλέξαμε να δουλέψουμε, τον τομέα της φυτικής παραγωγής και της ναυτιλίας. Οι γνώσεις και η πείρα μας που φυσικά θα αξιοποιηθούν συνεργατικά και για τα δύο τμήματα της πρώτης, αφενός θα μας δώσουν ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που όσα κάποτε σπουδάσαμε θα βρουν εφαρμογή στο σημερινό μας επάγγελμα και αφετέρου ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράγοντα επιτυχίας των προγραμμάτων μας.

Μ' αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις ξεκινάμε και ταυτόχρονα καλούμε όλους τους γονείς να συνεργαστούν μαζί μας, όπου και όσο ο καθένας μπορεί καλύτερα, για την όσο το δυνατό αρτιότερη διεξαγωγή των προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ωρολόγιο Πρόγραμμα


Συνεργασία με τους γονείς: Την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα και ώρα 13.30