Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας


Παραμονή σήμερα της μεγάλης επετείου, της 28ης Οκτωβρίου 1940! Το σχολείο μας, όπως και όλα τα άλλα ελληνικά σχολεία, φόρεσε τα γιορτινά του και διοργάνωσε γιορτή μνήμης και τιμής στους ήρωες του Σαράντα.



Πρωταγωνιστές οι μαθητές της Τετάρτης και της Τρίτης τάξης και συνεργάτες τους στην προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Δρακούλα Άρτεμις, κ. Σεβαστού Μάρω καθώς και ο μουσικός μας ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Τη γιορτή προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Καλλιόπη Τσαουσίδου.

Η γιορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη προσευχή και αμέσως μετά η δασκάλα της πρώτης, κ. Μαρία Λαμπρίδου, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.


Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας στους μαθητές της έκτης τάξης που αρίστευσαν και που αύριο με τιμή και καμάρι θα την κρατήσουν στην παρέλαση.


Στη συνέχεια τα παιδιά της Τρίτης και της Τετάρτης ανέλαβαν να ζωντανέψουν τις μνήμες εκείνων των ημερών που η πατρίδα μας έγραψε χρυσές σελίδες τόσο στη δική της όσο και στην παγκόσμια ιστορία. Ποιήματα, τραγούδια, σκετς! Όλα τα είχε η γιορτή και από παντού ακούγονταν μπράβο για τα μικρά Ελληνόπουλα που με ψυχή και λεβεντιά τίμησαν τους ήρωες της εποποιΐας του 1940.



Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και ο στολισμός της αίθουσας τελετών που και πλούσιος ήταν αλλά και ξεσήκωνε ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους καθώς ανάμεσα στα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκε και έντυπο υλικό από τον πολεμικό τύπο εκείνης της μεγαλειώδους εποχής.



Στο κλίμα του ενθουσιασμού συμμετείχαν και τα Πρωτάκια που με κατάνυξη παρακολούθησαν όλη τη γιορτή και όταν η στιγμή το απαιτούσε κυμάτιζαν με συγκινημένα τα σημαιάκια τους.

Στα ηχητικά ντοκουμέντα που ακολουθούν μπορείτε να ακούσετε δύο μικρά αποσπάσματα από τα τραγούδια της γιορτής μας, τη Γαλανόλευκη Σημαία, που μην ξεχνάμε κι αυτή γιόρταζε σήμερα, και μία στροφούλα από το πασίγνωστο "Κορόιδο Μουσολίνι". Συμπεριλάβαμε επίσης και τρία τραγούδια της μεγάλης Σοφίας Βέμπο, της τραγουδίστριας της Νίκης, πώς θα μπορούσαμε να την ξεχάσουμε;


Powered by eSnips.com


Οφείλουμε πάντως να πούμε ότι το τραγούδι που συγκίνησε περισσότερο και έφερε δάκρυα στα μάτια ήταν ο Μελαχρινός Ναπολιτάνος:

Μελαχρινέ Ναπολιτάνε
ο πόλεμος είναι φριχτός
εσύ μαχαίρωσες τον Πάνο
μετά σε σκότωσε κι αυτός

Τώρα κοιμάστε αγκαλιασμένοι
όπως το θέλησε ο θεός
να 'ναι οι λαοί αδελφωμένοι
Μαύροι , λευκοί , ένας λαός

Εσύ στη Νάπολη μπαρμπέρης
κι αυτός ψαράς στο Αιτωλικό
να μάθεις δεν θα καταφέρεις
πώς φτάσατε στο φονικό

Γύρισα εκείνη τη στιγμή τα μάτια μου στη γλυκιά μας κυρία Μίνα, την υπεύθυνη του κυλικείου μας, που κατάγεται από τη γειτονική μας Ιταλία. Είχε βουρκώσει... Μα ναι, τέτοιες γιορτές θα πρέπει πάνω από όλα να διδάσκουν τη φιλία ανάμεσα στους λαούς και την πίστη στην ειρήνη. Για να μπορούν οι άνθρωποι να ζούνε όπως το θέλησε ο Θεός:

Να ' ναι οι λαοί αδελφωμένοι, μαύροι, λευκοί, ένας λαός!

Με τέτοια συναισθήματα, μνήμης και τιμής στους ήρωες αλλά και αγάπης στα πανανθρώπινα ιδανικά φτάσαμε στο φινάλε της γιορτής και το παρατεταμένο χειροκρότημα υπογράμμισε την επιτυχία των παιδιών σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα της γιορτής. Ήταν πραγματικά όλα τέλεια! Μπράβο παιδιά! Μπράβο και στις δασκάλες σας και στον κύριο Μουσικό που σας βοήθησαν για να μας παρουσιάσετε αυτή την υπέροχη γιορτή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και σε σας, κ. Λαμπρίδου, και για την ομιλία σας αλλά και για την προβολή της γιορτής μας. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
Χρήστος Ανδρονικίδης, μαθητής Δ' τάξης 2ου δημοτικού σχολείου Ν. Σμύρνης.

Μαριορή είπε...

Χρηστάκη,

τα συγχαρητήρια ανήκουν σε εσάς, τα Ελληνόπουλα, που, αν και μικροί στην ηλικία, καταφέρατε να εμπνεύσετε σε όλους μας μεγάλη συγκίνηση με τη γιορτή που ετοιμάσατε.

Εύχομαι πάντα τέτοιες συγκινήσεις να μας χαρίζετε, στους γονείς σας πρώτα αλλά και σε μας τους δασκάλους σας που κι εμείς παιδιά μας σας βλέπουμε και σας νιώθουμε.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα


Συνεργασία με τους γονείς: Την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα και ώρα 13.30